Initiatieven en activiteiten

Het zijn vreemde tijden, waarin het Coronavirus ervoor zorgt dat we allemaal binnen blijven, als dat kan thuis werken en de kinderen onderwijs bieden. Tijden waarin we alleen voor het hoognodige de deur uit gaan en daarbij zoveel mogelijk afstand van elkaar bewaren... Dit zorgt ervoor dat we weinig sociale contacten hebben en misschien soms in een eenzame situatie terecht komen. We krijgen sterk de wens om samen iets te ondernemen, binnen de mogelijkheden. En dat kan nu! Er worden allerlei gezellige, leerzame of sportieve initiatieven en activiteiten georganiseerd om dat gevoel van eenzaamheid en verveling tegen te gaan. In samenwerking met diverse organisaties ondernemen we acties om anderen te helpen, of waardoor jij toch dat ene stapje vooruit kunt zetten.

Doe ook mee, alleen of samen met het gezin. Door middel van videobellen of een andere wijze hebben we contact, daardoor ben je ook een beetje samen met ons en andere mensen uit de buurt. Hieronder een opsomming van de initiatieven en activiteiten die er de afgelopen weken zijn ontstaan in tijden van het Coronavirus. Houd onze Facebookpagina in de gaten voor meer mooie, leuke en verbindende acties!

Kinder- en jongerenwerk

Is er iets aan de hand of wil je gewoon gezellig een praatje maken? Neem dan contact op met onze jongerenwerkers via sociale media of via WhatsApp (Emile: 06 398 620 07). Zij zijn altijd 'on the road' voor wie dat nodig heeft, bekijk dit filmpje. De jongerencoaching gaat door, online en telefonisch.

  • Er is een inzamelingsactie gestart om gezinnen die het wat minder breed hebben een speelgoedpakket aan te bieden. Zo hoeven ze zich niet te vervelen thuis. Er hebben 25 gezinnen een speelgoedpakket ontvangen​. 
  • Ga lekker buitenspelen maar houd afstand! De jongerenwerkers geven elke week diverse tips op Instagram via account jongerenwerk_welschap_hkerk, volg ze op Instagram. ​Bekijk hier een van de video's: Buitenspeeltips video 
  • Of ga gewoon thuis sporten... Kom van die stoel af en doe mee! Bekijk deze video met sporttips.
  • Welzijn Broekpolder knutselt en kookt online met Kidsart en de Kidskookclub. Geschikt voor alle leeftijden, dus doe lekker mee! Bekijk hier ons YouTubekanaal waar de de eerste twee filmpjes op staan en elke week nieuwe bij komen.
  • Er is een initiatief opgestart door de jongerenwerkers van Welzijn Broekpolder om gezamenlijk te sporten (workouts). Er wordt een groepsvideochat gestart met jongeren uit Broekpolder zodat ze samen thuis kunnen sporten. Bekijk deze video en doe mee!
  • Blijf fit met de online Kickbokstraining van Jongerenwerker Ger. Volg hem op Facebook voor alle filmpjes. Doe mee!.
  
  • De Peuter- Ouderochtend gaat door, maar in een andere versie. De sociaal werkers vinden het erg jammer dat ze jullie moeten missen en willen graag in contact blijven. Op dinsdag & donderdag plaatsen zij daarom een sport - ,spel -, knutsel-  of VVE thuis thema-activiteit. Ben je nieuwsgierig? Volg de volgende pagina's/personen dan op Facebook. En heb je behoefte om eventjes te bellen of appen dan mag dat uiteraard ook! Silke Brosig 06 28 22 13 04, Marcha Jongerenwerker Welschap 06 14 97 87 28, Brenda jongerenwerk Welschap 06 19 93 59 66, Amber Jongerenwerker Welschap 06 14 97 87 27 en Iris Greven (Stichting Welzijn Beverwijk, inloop Broekpolder) 06 33 08 43 54. Klik hiernaast op de flyer voor de eerste activiteit; stempels maken van wc-rollen.Sociaal werk in de wijk

Er worden veel ambulante rondes gelopen maar het wordt steeds stiller in de wijk. Dat is natuurlijk goed, maar de mensen maken zich zorgen. Het is goed om te zien dat iedereen 1,5 m afstand houdt. De jongerengroepen worden er steeds minder en de hangplekken zijn leeg, hier wordt de afstand van 1,5 m ook door de jongeren aangehouden. De sociaal werkers maken op een alternatieve wijze ontact met kwetsbare bewoners tijdens hun rondes, zij staan in de voortuin voor het raam en bellen met de bewoner.

Er is een WelschapSocius Express opgericht door Welzijn Heemskerk, het Steunpunt Vrijwilligers en BUUV, waarbij boodschappen gedaan worden voor de mensen voor wie dat lastig is. Ga naar deze website voor meer informatie. Bekijk hier de video van IJmond Nieuws over dit initiatief. Heb jij een zorgvraag? Of wil je vrijwilliger worden? Je kunt je opgeven via 0251 731 700.

Taalondersteuning

De voorleestrajecten bij gezinnen met taal achterstanden thuis (Heemskerk leest voor! en Leest mee!) gaan door. De voorleesvrijwilligers hebben iedere week telefonisch of via videobellen contact met het gezin. Ook de Intervisie met vrijwilligers is online doorgegaan en er wordt een nieuwsbrief verspreid voor Taalgroepen met tips en handige links voor online ondersteuning.​ 

Taalcarrousel ten tijde van corona

Als WelschapSocius en SPA zijn wij in deze corona-tijden vooral bezig met de ondersteuning van taal op afstand. Nederlands oefenen vanuit je eigen huis! Bekijk de flyer voor dagen en tijden. Installeer ZOOM op je telefoon of op je computer en doe mee via de ZOOM-link: https://zoom.us/j/842218361 

Voor vragen en/of hulp:

Esther Tromp 06 443 022 25
Noura Raji 06 429 857 59

Coronahulp

De aanvragen en aanbiedingen voor hulp op BUUV stromen binnen. Heb jij een hulpvraag? Of wil je juist hulp aanbieden als vrijwilliger? Ga naar deze website. 

Welzijn Heemskerk heeft een besloten Facebookgroep opgericht waar ondernemers en inwoners hun aanbod kunnen plaatsen tijdens de Coronacrisis, de Sociaal werkers maken hier een overizcht van en delen de informatie of verwijzen hulpbehoefenden door naar de juiste aanbieder. Hier kun je lid worden van de groep

Flyer

Onderstaande flyer is vanuit de gezamenlijke partners online verspreid en er zijn posters opgehangen op hotspots in de wijken. De folder is vertaald in een aantal andere talen (o.a. Turks en Arabisch) door medewerkers en vrijwilligers. De gemeente heeft gezorgd voor een paginagrote afdruk in lokale bladen en huis aan huis verspreiding.